قضاوت نکنیم
قضاوت نکنیم. چرا؟ این سوالی بسیار مهمی است که پس از تعریف مفهوم قضاوت باید به آن پاسخ دهیم. قضاوت یعنی تحلیل رفتار دیگران و زدن برچسب خوب یا بد به آن و سپس برخورد و رفتار کردن با آن فرد بر اساس تحلیل های خودمان.و حتی صحبت با دیگران در مورد آن فرد بر اساس تحلیل هایمان!
قضاوت نکنیم. چرا؟
تا حالا به این نکته فکر کرده اید که چرا ما باید دیگران را قضاوت نکنیم؟ و اینکه چرا نسبت به دیگران رفتار خوبی نداریم. زیرا باعث آسیب رساندن به آنها میشویم و آن ها را قضاوت می کنیم؟
ده دلیل مهم برای اینکه دیگران را قضاوت نکنیم
۱- اعتماد به نفس بالا باعث می شود که دیگران را زود قضاوت نکنیم
قضاوت نکنیم. ولی گاهی اعتماد به نفس ما آنقدر پایین است که نسبت به خودمان حس بدی داریم و با این کار میخواهیم به فرد مقابل هم حس بد بدهیم (خواسته یا ناخواسته) و او را هم پایین بکشیم. مثلا با وجود این که می دانیم دوستمان لباس قشنگی پوشیده و برازنده اش است ولی به او می گوییم : خجالت نکشیدی در این مراسم این لباس را پوشیدی؟!جالب اینجاست که در این حالت گفتمان درونی ما با انتقاد از خودمان و با سرزنش و توهین و تحقیر شروع می کند به صحبت کردن که چرا گفتی؟
اگر فرد مقابل ما اعتماد به نفس بالایی داشته باشد که تأثیری در او نخواهد داشت و ما خودمان را تخریب کردهایم و گفتمان درونی ما شروع به بد گویی برعلیه خودمان خواهد کرد ولی اگر اعتماد به نفس پایینی داشته باشد کلاً از نظر روحی بهم خواهد ریخت و اینجاست که ما مقصریم.
۲- با از بین بردن اعتماد به نفس کاذب، قضاوت نکنیم
دیگران را قضاوت نکنیم زیرا گاهی اعتماد به نفس کاذب باعث میشود خودمان را بالاتر از بقیه میبینیم و با گفتن صحبتهای نابجا، حس بد به فرد مقابل بدهیم. با ایجاد حس بد درطرف مقابل، اعتماد به نفس او کاهش یافته و به قابلیتهایش توجهی نمیکند و حتی کار عادی خود را نمیتواند به درستی انجام دهد. با این کار ممکن است مسیر زندگی فردی را به سوی نابودی بکشانیم.
۳- با عجولی قضاوت نکنیم
گاهی عجول بودن ما باعث می شود که قضاوت کنیم و به فرد مقابل اجازه ندهیم صحبت کند تا بدانیم که موضوع از چه قرار است. و بعد هم خودمان پشیمان می شویم.
۴- طبق عادت های همیشگی دیگران را زود قضاوت نکنیم
قضاوت نکنیم بسیاری از ما سریع دیگران راقضاوت میکنیم و به تدریج به آن عادت میکنیم که باعث میشود ناخواسته و مدام خودمان را هم قضاوت کنیم و ترک این عادتها بسیار مشکل است.
۵- قضاوت نکنیم چون شبیه هم هستیم.
اغلب ما انسانها وقتی کاری و یا رفتاری از دیگران میبینیم (که فکر نمیکنیم در ما هم باشد و خودمان را جدای از هر گونه بدی ها می بینیم ) سریع قضاوت و اظهار نظر میکنیم؛ و فراموش میکنیم که ما انسانها شبیه هم هستیم و ممکن است خودمان روزی مورد قضاوت قرار بگیریم و یا خودمان همان رفتار را داشته باشیم.
۶- بخاطر حس حسادت وحس حقارت قضاوت نکنیم.
مورد دیگر این است که وقتی چیزی رامیبینیم ممکن است که بخاطر نداشتن آن احساس حقارت و حسادت کنیم و بر این اساس براحتی دیگران را قضاوت کنیم.
۷- از روی احساس خودمان قضاوت نکنیم.
علت دیگر این است که ما با قضاوت درباره دیگران احساس خودمان را نسبت به خودمان بیان میکنیم نه دیگران. ممکن است بخاطر قضاوتمان دیگران را برنده و یا بازنده و شکست خورده تصورکنیم. در صورتی که در واقعیت ممکن است اینگونه نباشد.
۸- بخاطر ترس هایمان قضاوت نکنیم.
آخرین و مهمترین دلیل قضاوت های ما ترس است. ترس از تحقیر شدنها، ترس از تمسخر، ترس از نادیده گرفته شدنها و سایر ترسها.
۹-بخاطرخود کم بینی مان قضاوت نکنیم
تا می توانیم دیگران را قضاوت نکنیم. گروهی از افراد قضاوتگر بینظیری هستند، همیشه خودشان را با دیگران مقایسه میکنند و چون فکر میکنند که نمیتوانند به دیگران برسند با خود میگویند: دیگران هم خودشان از من بهترند و هم کارشان. تلاش میکنند تا توانمندی و اعتماد به نفس شان را انکار کنند یا بیارزش جلوه دهند. از بقیه انتقاد میکنند و با این کار تحقیرشان میکنند و فکر میکنند اعتماد به نفس و موفقیتشان بیشتر میشود. البته همه این تحلیلها و قضاوتها و ترسها در زمان کوتاهی اتفاق میافتاد.
۱۰-قضاوت نکنیم، زیرا در معرض قضاوت دیگران قرار می گیریم
قضاوت نکنیم. ر ابتدا ممکن است خوشحال باشید، چون اعتماد به نفس طرف مقابل را حسابی (در تصوراتش) زیر پایش له کرده است. ولی پس از چند ثانیه که افکارش را تحلیل میکند احساس خجالت، شرمندگی، پشیمانی، کوته فکری، بیهودگی و ناراحتی به او دست خواهد داد.
تمرین:
به هیچ وجه دیگران را قضاوت نکنیم.به این ترتیب که هر زمان که خواستیم کسی را قضاوت کنیم و انتقاد کنیم. سریع فکر کنیم که چه میخواهیم بگوییم و پس از صحبت ما چه اتفاقی رخ خواهد داد. اگر احساس بدی به ما دست داد آن حرف را نگوییم حتی در مورد آن فکر هم نکنیم.
تا وقتی که ذهن ما مدام در حال نقد این و آن است، اعتماد به نفسمان پایین خواهد ماند و حس خوبی نسبت به هیچ چیز نخواهیم داشت و قضاوت خواهیم کرد.
یادمان باشد افکار قضاوت گر باعث بدگمانی میشود و این افکار رفته رفته بزرگ و بزرگتر میشوند و خودمان و دیگران را ناراحت میکند.
قضاوت نکنیم؟ (سه راهکارمهم)
۱-دیگران را قضاوت نکنیم .
زمانی که ما خود و دیگران را بندگان خدای واحد بدانیم و اینکه همگی از روح خدا هستیم و جانشین او روی زمین، پس خیلی شبیه هم هستیم. این طرز تفکر باعث میشود کمتر قضاوت کنیم و با این کار عشق بی قید و شرط را به خود و دیگران نثار خواهیم کرد.
پس این که خود را تربیت کنیم تا عشق بی قید و شرط بورزیم، پادزهری برای قضاوت کردن است و این کار شدنی است.
۲- سپاسگزاری و تشکر
پس بیایید سپاسگزار باشیم.
الف- از خدا برای اینکه همیشه به ما لطف داشته، دستمان را گرفته و ما را تا همین جا رسانده است و مهمتر ازهمه این که به ما نعمت حیات بخشیده و ما را منحصر به فرد آفریده است.
- از تمامی اطرافیان و دوستان و افرادی که با ایثار و فداکاریهایشان در مسیر زندگی، شغلی و تحصیلی، ازدواج و… ما را همراهی کردند و در تمامی لحظات سختی ما را تنها نگذاشتند.
ج – از کسانی که سر راهمان موانعی ایجاد کردند تا دلسرد و ناامیدمان کنند؛ ولی با این کارشان انگیزهای در ما ایجاد کردند تا برای رسیدن به آرزوهایمان بیشتر تلاش کنیم.
د- از خودمان که خوبیم، مهربانیم، سازگاریم، سپاسگزاریم، دوست داشتنی هستیم و منحصر به فردیم.
تمرین:
هر زمان خواستید کسی یا خود را قضاوت کنید. دست راست خود را روی قلبتان بگذارید و این عبارت حاکی از عشق بی قید و شرط را با صدای بلند بگویید:
«من عاشق خودم هستم بدون هیچ قید و شرطی.»
۳- دیگران را قضاوت نکنیم .
قضاوت نکنیم و مشتاق تغییر باشیم، تلاش کنیم بجای دیدن نیمهی خالی، نیمهی پر لیوان را ببینیم، تلاش کنیم بر خوبی دیگران تمرکز کنیم و اینکار را در خودمان بصورت عادت در بیاوریم. از آنجایی که عادات مسری هستند رفته رفته اطرافیان نیز مثل ما خوب دیدن و قضاوت نکردن دیگران را تجربه میکنند و دیدن خوبیها رایج میشود.
جالب اینجاست که وقتی فقط خوبیها را ببینیم نسبت به خودمان و دیگران احساس خوبی پیدا میکنیم و اعتماد به نفسمان افزایش یافته و احساس آرامش بیشتری خواهیم داشت.